lauantai 23. heinäkuuta 2016

Synttärionnittelut isälle

Eilen rantauduimme saaristomeren purjehdukselta. Neljän päivän purjehdus Utö - Björkö - Nötö - Trunsö - Utö tarjosi paljon nähtävää ja kokemuksia. Näin heinäkuun sesonkina satamat täyttyvät veneistä jo iltapäivästä joten ajoissa pitää olla aina seuraavassa paikassa. Tiukan paikan tullen tosin ketään ei käännytetä takaisin vaan tarvittaessa veneet sijoitetaan "useampaan riviin". Näin kävi eilen myös Utössä johon veneitä tuli pitkin iltaa. Myös Jurmon ohi purjehdittaessamme jo puolilta päivin satamassa näkyin runsaasti mastoja, joten sinnekin ovat veneet löytäneet. Tänään lauantaina Jurmossa on laituritanssit ja tietoni mukaan myös tapahtuma edesmenneen purjehtijan Lasse Mårtensonin muistolle.

Björkön vetonaula on ehdottomasti sen sisäjärvi. Oli tosi mukavaa uida lämpöisessä makeassa vedessä keskellä saarta ja merta. Saaren jykevät kalliot näyttävät veden pinnan tasolta vieläkin jylhemmiltä. Kalliolta avautuu vertaansa vailla oleva näkymä.


Nötön bensis ja kyläkauppa
Nötön olen löytänyt uudelleen. Tämä on jo toinen käynti tänä kesänä.  Metsäinen ja luonnoltaan hyvin vaihteleva saari tuo mieleeni maisemat joita näkee Saariston lapset -elokuvassa ja tunnelman kuin Mårtensonin Myskyluodon Maija kappaleessa. Saarella on soita joissa kasvaa lakkaa ja metsissä mättäillä runsaasti mustikoita - paljon enemmän kuin poimijoita. Rommi -koiralla oli paljon ystävällisiä koirakavereita joiden kanssa se sai juosta vapaana. Ehkä parasta oli kuitenkin paikallisen kotileipomon munkit ja aamulla veneisiin toimitetut tuoreet sämpylät.

Trunsössä on pieni kyläsatama jonka laituriin mahtuu noin kymmenen venettä. Täällä en aikaisemmin ole käynyt. Laiturin etelän puoli on varattu Pidä saaristo siistinä -järjestön Ms Roope alukselle. Tilan loppuessa Roopen paikallekin voi kiinnittyä luvan kanssa Roopen ollessa saariston jätehuoltotöissä. Trunsön satamaa ylläpitää em. järjestö joten paikalla oli myös ystävällinen ja osaava satamakapteeni joka ohjasi veneet oikeille paikoille varmistaen, että laiturimetrit tulevat tehokkaaseen käyttöön. Trunsötä voi käyttää kaikki järjestön vuosittaisen jäsenmaksun maksaneet PSS:n jäsenet. Maksun voi suorittaa myös laituriin kiinnittyessä. Vielä pitää mainita paikan edullinen satamamaksu 12 eut / vrk johon sisältyi vuoro puulämmitteisessä rantasaunassa.

Rommi: "Maata haistettavissa!"


Isä  - Hyvää syntymäpäivää!

"Vaikka elämä nuoleekin paljaaksi pään,
tosipoika ei vanhene ikänään."



Uutta ja vanhaa purjevenesuunnittelua. Tämä kapeampi ruotsalaisklassikko jonka
tyyppiä en tunne on noin 15-18 metriä pitkä ja alle kaksi metriä leveä.
Kaunis kuin koru.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti