tiistai 7. kesäkuuta 2016

Lintujen jälkeen alkoi kesäasukkaiden muutto

Koulu päättyi täälläkin ja koululaisten lomat alkoivat. Koulun kevätjuhlassa muisteltiin kuvin kouluvuoden tapahtumia pannukakun ja jäätelön kera unohtamatta Suvivirttä. 

Kesäasukkaiden määrä kasvaa koko ajan. Heidän myötä on saareemme saatu pari vanhaa fiskaria vesille. Toisessa on ehkä myös alkuperäinen kone. Sen ääni muistuttaa laiskaa konekivääriä. Pat..pat..pat pat - ääni ei ainakaan minun korvaani ole häiritsevä vaan nostalginen. Arvokkaasti vene liukuu aalloilla, rungon asennosta näkee, että veneen suunnittelija ja veistäjä on osannut hommansa. Toivottavasti nämä eivät koskaan katoa kokonaan vesiltämme.

Maa-artisokka ja valkosipulipenkin reunustaminen meneillään

Topi on ahkera pienessä puutarhassamme jossa on jo hyvällä kasvulla 
rukolaa, persiljaa, tilliä, valkosipulia, maa-artisokkaa ja tomaatteja. Liekö puutarhan hoito perua mummolta, jonka puutarha on aina hoidettu.

Muutaman päivän puhaltanut pohjoistuuli kääntyi viime yönä lounaaseen. Liekö tässä syy, että kolmeen verkkoomme ui 80 kampelaa. Pienemmät kampelat saatiin kuin saatiinkin pidettyä hengissä verkoista irroittelusta huolimatta - pääsivät näin takaisin kasvamaan. Isommat savustettiin. En tosin itse ole näille kovin perso, mutta syötäviä ovat kuitenkin. Topista taas savukampelan  suutuntuma johtuen pehmeästä lihasta ei ole miellyttävä ja siksi ne jäävät häneltä syömättä. Tällaisilla saaliilla ja suuremmalla savustimelle voisi tyydyttää veneiljöiden tarpeita - he kun ostavat mielellään savukampelaa särpimeksi. Bisnestä tästä ei meille tule jo sen vuoksi, että ähkösavustimeemme mahtuu vai pari kunnon kokoista kampelaa kerralla. 
Bisneksestä muistuu mieleen yksi hyvä palvelu johon olen joskus venesatamissa törmännyt. Aamulla on saanut tuoreita sämpylöitä suoraan veneeseen ainakin Hangossa. Tämän toivoisi yleistyvän laajemminkin satamissa.


Monta päivää ollaan saatu nauttia lämmöstä ja auringosta. Eilen Ylen sääprofeetta ennusti huomiseksi kovaa kesämyrskyä, joka tänään onkin ollut monien puheenaiheena. Hetki sittten katsoin IL:n tuoretta ennustetta jossa ei enää näy sadetta ja tuultakin on vain 12 m/sek pohjoisesta - ehkä hieman ukkosta. Sadetta kasvit kyllä kaipaavat.

Terassiani vastapäätä olevassa talossa taiteilijaresidenssi Impilinnassa on parhaillaan työpaja jonka tavoitteena on kutoa taloon uudet räsymatot tarpeetomaksi jääneistä vaatteista ja muista tekstiileistä. Melkoinen määrä kuteiksi leikattavaa materiaalia onkin levitetty talon terassin kaiteille.  Vielä näyttää talkooväki löytävän pinoista käyttökelpoisia vaatteita itselleen eli kaikki eivät vielä päädy raidaksi Impilinnan mattoihin.

Kesäkuusta alkaen on yhteysalus Ms Eivorin aikatauluun tullut lisää vuoroja, samoin oma kauppamme Utö Handel on päivittäin auki pidempään. Kaupan terassilla kylän kokoontumispaikassa istuskelee jatkuvasti kyläläisiä, lintuharrastajia ja turisteja. Itse tapasin siellä tänään porukkaa omalta työpaikaltani Finaviasta. Tuttuja kasvoja Finavian koulutusyksikkö Avia Collegesta oli eilen saapunut saareen pitämään palaverejaan. Juteltavaa riitti joskin yhtään ihan mehevää juorua ei pojilla Finaviasta irronnut. Ehkä hyvä niin sillä onhan Finavia joutunut viime viikkoina useasti otsikoihin..

Kesäisten päivien joukkoon mahtui tuulinen viikonloppu. Luotsivene kyntää aallokkoista merta.
Kuva: Topi Lähteenmäki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti