tiistai 24. toukokuuta 2016

Lätkää ja lintujen rengastusta

Kesä tuli nopeasti myös tänne ulkosaaristoon. Muutkin kuin minä ovat löytäneet shortsit tai kesämekot. Utöläisiä "kesäasukkaita" on saapunut saareen jo totuttujen viikonlopun turisten lisäksi. Ainakin muuta uusi vene on löytänyt oman elmenttinsä ja käyvät kalaverkkoja uittamassa meressä. Kalaa ei sieltä nyt tule - tai jos niin niitä laihoja kampeloita joita sadatellaan sitten kalastajien keskusteluissa. Heinäkuussa niitä siten tulee ihan riesaksi asti kun toivotaan siikaa.

Viikonloppu meni jääkiekkokuumeessa. Vapenlagretissa (kerhohuone) katseltiin Suomen kaksi viimeistä peliä porukalla. Väkeä olikin kisastudiossa molempina iltoina lähes salin täydeltä. Suomen välieräottelussa tunnelma nousi kattoon, mutta loppuottelussa hieman jännittyneempi, joten tunnelma ei Suomen tappion vuoksi yltänyt session tasolle. Mietittiin jo mikä olisi seuraava kisastudion lähetys, ehkä Levi24 maastopyöräilykisa johon saaremme kovakuntoisin jäbä Jarmo osallistuu. Linkki kisaan http://www.levi24.fi/levi24/esivu.php?alue=Alkuun&kieli=fi Kesäkuussa alkaa myös jalkapallon EM-kisat.


Utön koululaisten painamat kangaskassit ovat
nyt myynnissä Utön kaupassa.
Tänään Topi bongasi kevään ensimmäiset haahkan poikaset emonsa seurassa uimaharjoituksissa meidän venesatamassa. Edelleenkin saapuu päivittäin uusia muuttolintuja Utöseen. Lintuharrastajien kesken on viestiyhteydet, joten varmasti jokaisen lajin ensimmäinen tulija havaitaan.

Illalla vielä pääsimme osalliseksi kulttuuripösäyksestä kun Utön lasten balettiryhmä tarjosi kevätnäytöksen. Oli muuten kohdallani kolmas kerta kun oli baletissa. Näistä kaksi on ollut Utössä, joten saa täällä myös hengen ravintoa tuulen ja tyrskyjen lisäksi. 


Tänään seurattiin kottaraisen poikien rengastamista. 
Kuva: Topi Lähteenmäki
Lintujen rengastus on luvanvaraista ja sen saaminen edellyttää 18 -vuoden ikää. Koululaisten pyynnöt käyttää rengastuspihtejä kiellettiin. Pienimmät koululaiset jännittivät kovasti kun pöntöstä rengastaja noukki poikaset yksitellen kangaspussiin ja sen jälkeen kiinnitti varmoin ottein poikasten jalkaan alumiinisen renkaan, jossa on koodi jonka perusteella linnun löytyessä myöhemmin saadaan siitä tietoa. Itseni yllätti poikasten eri ikäisyys. Joissain pöntöissä oli jo lentokykyisiä poikasia ja yhdessä vielä kuoriutumattomat munat. Olisiko luontoäiti vaiheistanut tämänkin 
jotta ruokaa riittää kaikille?
Kuva: Topi Lähteenmäki





Kuva: Topi Lähteenmäki









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti