torstai 26. marraskuuta 2015


Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli ensimmäinen pakkasyö Utössä. Aamulla saaren keskiosassa olevat vesilätäköt olivat jäässä ja maa osin kuurassa. Rannan tuntumassa lätäköt jäätyivät vasta päivän aikana vaikka ilman lämpö oli jo pari astetta plussan puolella. Jäätyminen johtui kai kohtalaisesta ja varsin kylmästä pohjoistuulesta. 

Keskiviikkona sitten tuuli kääntyi lounaaseen, jolloin myös ilma lämpeni selvästi - aina reiluun kuuteen seitsemään plusasteeseen. Koko loppuviikoksi on ennustettu kovaa tuulta jopa myrskyä. Se olisikin sitten ensimmäinen minun oloni aikana. Taivas pysyi koko päivän pilvessä ja ajoittain sateli vettä vaakasuoraan. Sopivilla varusteilla ulkoiltiin Rommin kanssa pariinkin kertaan. Saaren eteläniemessä käytiin taas tutkailemassa merta. Suuret aallot vyöryivät rantakalliolle ja pitivät sellaista pauhua, että oli hyvä tilaisuus kokeilla kuinka kovaa pystyy huutamaan. Kukaan ei varmasti kuulisi. Näin kertoi harjoitelleensa äänen käyttöä joku uutisten lukijoistamme.

Torstaiaamun märkä ja tuulinen sään vaihtui päivän kuluessa poutaiseksi. Tuuli moinasi hieman taivaan pysyessä pilvessä. Onnistuin hankkimaan suoraan tekijältä pukin konttiin yhden Suomen kauneimmista kirjoista, Jorma Tenovuon Utön linnut. 
Kuva: Topi Lähteenmäki
Kirja on finalistien (5 kpl) joukossa WWF:n vuoden luontokirjaksi. Kirjan lisäksi oli varsin mielenkiintoista tutustua kirjailijaan / lintuharrastajaan ja hänen Utön 'tiluksiinsa'. Pieni punainen suojaisella paikalla majakan tuntumassa oleva talo mahtavalla näköalalla Utön satamaan.



Perjantaina on taas käytävä päiväseltään (klo 5.30 - 22.30) mantereella. Vähäiset velvollisuudet kuormittavat eli on käytävä hankkimassa autoon uudet talvirenkaat ja katsastamassa se. Auton tarpeen ollessa aivan minimissään homma tuntuu jotenkin vastemieliseltä - stäpaitsi ihan kohta taas on kevät ja kesärenkaiden aika. Jos ja kun katsastusmies löytää vielä huomautettavaa auton kunnosta poikii se uuden reissun mantereelle kuukauden sisällä korjaamoon ja uusinta katsastukseen. Toivon parasta! No toki samaan käyntiin voi aina yhdistää muitakin asioita, mm. tänään verkkokalastuskilpailun pokaalin nouto kultasepänliikkeestä, jossa se on ollut kaiverrettavana.

Perjantai. Huonosti nukutun lyhyen yön jälkeen olen laivassa. Ms Eivor keinuu kohtalaisesti 16 m/s lounaistuulessa. Olemme juuri pistäytyneet Jurmossa ja matka jatkuu kohti Nötötä. Pärnäisissä aikataulun mukaan ollaan klo 10. Saaret antavat kohta suojaa ja aallon pienentyessä keinuminen vähenee, ehkä sitten saamme aamiaista laivan keittiöstä. Merellähän nokkimisjärjestys on se, että ensin ruokitaan miehistö ja vasta sitten matkustajat (asiakkaat). Laivan kokki osallistuu oman alansa töiden lisäksi kansimiehen hommiin, joten ravintolan myynti katkeaa aina hetkeksi satamastopeilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti