lauantai 7. marraskuuta 2015

Torstai ja perjantai olivat lämpimiä tuulettomia syyspäiviä. Meri oli tyyni ja houkutti magneetin lailla vesille. Torstaina vietiin verkkoja veteen samalla kun kiersimme Utön veneellä ja kävimme kahdella luodolla - Utöstä kaakkoon sijaitsevalla Patskärillä ja luoteeseen kiinnittyneellä Finnskärillä. 
Rönnqvist 16 R ja Patskär        Kuva: Topi Lähteenmäki

Patskär on maastoltaan hankalaa kävellä. Paljaita kalliolämpäreitä ympäröi tiheät matalat katajat jotka peittivät kivikot. Rantakalliot niljakkaan liukkaita. Käärmeet löytävät täältä varmasti hyvin suojaa alkavaa talvea ajatellen. Nyt käärmeitä ei näkynyt.

Finnskärille veneen ankkurointi on haastavampaa matalien kivikkoisten rantojen vuoksi. Sen sijaan loudolla liikkuminen on helpompaa vähäisemmän kasvillisuuden vuoksi. Luodon korkeimmalla kohdalla on sammaloitunut kivistä kasattu valkoinen kummeli. Vieressä on linjataulu, joka kaiketi korvaa merenkulkijoille kummelin. Luodolla kiinnostavin kohde oli harmaa kalamaja.
Mökki Finnskärillä         Kuva: Topi Lähteenmäki
Kalamajan ovi oli lukossa, mutta ikkunasta kurkkimalla näki sen vaatimattoman kalustuksen. Kiinteä makuulaveri, pieni pöytä ja seinään kiinnitetty penkki ja tulisija. Pihalla vanha ruostunut jääkaapin runko ja jotain muuta romua, lasinsiruja joista voisi päätellä siellä olevan jotain toimintaa edelleen.


Perjantaina kuljetettiin saareen viimeksi muuttaneen asukkaan viimeisiä kalusteita pienellä kuorma-autolla asunnolle majakkamäelle. Varsinainen muuttokuorma vietiin jo alkuviikolla. Talo on hienolla paikalla - etelään avautuvista ikkunoista näkyy majakka ja pohjoisen ikkunoista luotsilaituri ja Ormskär.

Illalla viedyistä verkoista Ahti antoi jälleen hyvän saaliin; yhdeksän siikaa, ahven ja kolme kampelaa. Siikoja vietiin kolmeen naapuriin ja loput omaan pakastimeen kokonaisina ja fileinä. Jääkaapissa on pala naapurin saamasta taimenesta. Satuttiin Topin kanssa sopivasti paikalle kun taimenta nostettiin verkoista ylös veneeseen. 
Taimen 2,8 kg                    Kuva: Topi Lähteenmki
Ilman meiltä veneestä lainattua haavia taimen olisi kai jäänyt nostamatta sen verran kovasti se taisteli vapaudestaan.


Lopuksi vähän kirjallisuusasiaa. Sain hyllyyni suoraan kirjailija Juha Laaksoselta tällä viikolla julkaistun dekkarin Murha lintusaaressa. (Numeroitu keräilykappale 0031) Kirja kertoo yhdestä päivästä Utössä. Se on fiktio, joskin kirjan henkilöistä löytyy paljon yhteistä todellisten Utöläisten kanssa. Uskallan suositella luettavaksi keskusteltuani kirjailijan kanssa vaikka vielä kirja onkin lukematta.





1 kommentti:

  1. Moi

    Olet varmaan huomannut, että aika kuluu saaressa nopeammin kuin mantereella....

    t. Han-Ski

    VastaaPoista