maanantai 1. helmikuuta 2016

Alkuun otan hieman takaisin tuosta edellisen bloggauksen sähkösaunakommentistani. Pehmeissä puusaunan löylyissä mietin asiaa uudelleen - tokihan kelpo sähkösaunojakin on kuten Utön hotellin rantasaunat ja muutamat muut joissa olen saunonut.

Perjantain ja lauantain välinen yö lupaili jo myrskytuulilukemia. Ihan 21 m/s ei ylletty, mutta 19 m/s tuli bongattua perjantai-iltana. Puuskissa tuuli jo 24 m/s. Lähes samalla voimalla jatkunut tuuli nosti melkoiset aallot. Matkalla Puolasta Utöseen lounatuuli pääsee vapaasti vellomaan vettä mukanaan joka sitten aaltojen ominaisuudessa kuohuu Utön rantakallioihin.  Tuulen taas koetellassa talomme rakenteita nousin parikin kertaa yön aikana kurkistamaan ikkunasta onko se vienyt pressun veneen päältä. Vaikka pauke oli kova pressu pysyin siellä.

Tällaisella säällä tulee aina pysähdyttyä Drakenin haaksirikon muistomerkille, josta näkyy  Örebådanin luoto, jonne merimiehet pelastuivat kamppaillen hengestään.  Luoto on siis vain 150 metrin päässä Utöstä, mutta kuitenkin sen aikaisilla välineillä tavoittamattomissa tällaisilla keleillä. Viisi miehistä menehtyi hyiselle luodolle.

Sunnuntaina tuuli jälleen moinasi ja oli hyvinkin miellyttävä sää sunnuntaikävelylle. Illalla tosin hieman viskoi räntää parina lyhyenä kuurona. Päivän valoisana aikana teimme ajallisesti pitkän kävelyretken kiikaroiden lintuja. Eivorin laiturilla hämärän tultua kiinnitimme huomion linjatauluihin, joista yhdessä parissa alemman taulun valo ei palanut. Ensin epäilimme, että se on vialla ja mietimme minne ilmoitus tulisi tehdä - Trafiin? Illan edelleen hämärtyessä valo kuitenkin syttyi. Ilmeisesti siinä on muita epäherkempi hämäräkytkin.

Sunnuntain kotiilta kului sitten totutusti lueskellen sekä kuunnellen Yle Areenasta kuuntelijoiden toivekuunnelmaa. Topi siirteli ottamiaan kuvia kamerasta Macille ja katseli mielestäni "hömppää" TV:stä mm. Myytin murtajat ja Haluatko miljönääriksi. Läskipyöräily kun ei maistunut polkemisesta kipeytyneiden jalkojen vuoksi. Tänään maanantaina taas poljettiin - matkaa tuli 28 km.

Maanantaina aamupäivä oli jo hetken ihan keväisen oloinen. Aurinko paistoi lähes tyynessä säässä. Aamulenkillä Rommin kanssa seisoskelin suojaisilla paikoilla kasvot aurinkoon nauttien D-vitamiini pommituksesta. Rommia tosin kiinnostivat enemmän hajut joita se löysi jatkuvasti. Silmät sulkien kuuli meren laiskanoloisesti liplattavat aallot ja Arskan jäteasemalla jurraavan traktorin.

Topi on tainnut löytää ketun pesän. Lumen ollessa maassa koloon johti monet ketun jäljet.  Pitää keväällä tarkkailla josko vaikka pikkukettuja sinne syntyy.

Tähän loppuun vielä kuva-arvoitus. Mikä on kuvassa näkyvä puinen rakennelma Utön eteläkärjessä?



a. Lintuharrastajien lintujen tarkkailupiilo

b. Merenkulkuun kuuluva merimerkki

c. Amerikkalaisten arkkitehtiopiskelijoiden pystyttämä maisemateos

d. Muistomerkki Puolustuslaitoksen Utöstä poistumisen muistoksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti