torstai 3. maaliskuuta 2016

Vuoden kylmin kuukausi ?

Eilen nostimme verkot todella kylmässä 12 m/s itätuulessa. Merivesi kohmetti sormet parissa minuutissa tuulen kanssa. Onneksi verkkojen selvittelyyn löytyy yleensä suojainen seinä, jossa työ sujuu suhteellisen joutuisasti, joskin kädet on tungettava aina välillä lämpöisiin rukkasiin. Mitäkö saatiin saaliiksi - seitsemän simppua ja yksi pieni kampela, jotka pääsivät takaisin hyiseen mereen. 

Utön innokkaimman verkkokalastaja Jannen rantavajan seinälle ilmestyi yhtenä päivänä kuusi uutta taimenen päätä. Utöläiset tuntevat viestin - Janne on saanut kerralla kuusi taimenta. Melkoinen saalis kun koko syksyn taimenten pääluku seinällä on 15. Olemme tietysti iloisia Jannen puolesta, hänellä on vuosien kokemus Utön kalapaikoista, joita on turha häneltä tarkkaan udella. "Merestä ne nousivat", vastaa Janne.

Sunnuntaista laskien on ollut kolme hienoa ulkoilupäivää. Aurinko on paistanut sinisellä taivaalla ja yöllä kirkas tähtitaivas valaisi kilvan majakan valon kanssa. Yöpakkasten ansiosta lunta on vielä maassa paikoitellen ja lätäköt jäässä aamuisin. Eilen kuitenkin oli kylmä itätuuli ja asteen verran pakkasta päivälläkin. Tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus on IL:n taulukon mukaan -7°C - paljon kylmemmältä ilma kuitenkin tuntuu takkini alla. Muistan vanhemman Utöläisen kertoneen syksyllä, että maaliskuu on Utöllä vuoden kylmin kuukausi. 

Ja tänään torstaina kylmä tuuli puhalsi edelleen. Vaikka tuulta ei nytkään ole kuin 11,5 m/s se oli raakaa ja tuntui työntyvän luihin ja ytimiin. Karvalakin laitoin jo naftaliiniin, mutta ehkä se on otettava uudelleen käyttöön. 

Kylmästä huolimatta Rommin kanssa aamulenkki kierrettiin ja olikin mahtavaa pysähtyä ja katsella nyt idästä vyöryviä aaltoja, jotka kuohuivat jo kaukaa matalaan rantaan. Meren kohina peitti muut äänet. Hohtavan valkoiset kyhmyjoutsenet nostelivat siipiään tehdäkseen vaikutuksen kumppaniinsa. Utön ainossa metsässä livertävät tiaisten lisäksi muun muassa viherpeipot kumppania etsien.

Koko maan pönttörekisterissä on nyt 127 000 pönttöä. Paraisilla 800 pönttöä,
Utössä melkein joka puussa :-)
Kuva: Topi Lähteenmäki
Lopuksi vielä muistutus valtakunnallisesta kamppanjasta "Miljoona linnunpönttöä", jossa rekisteröidään Suomen linnunpöntöt ja parannetaan kolopesijöiden elinoloja rakentamalla niille koteja.  Kamppanjan on ideoinut Utöölläkin paljon asuva lintuharrastaja ja kirjailija Juha Laaksonen. Linkki kamppanjan sivuille http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti