keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Olisiko vuoden kylmin kuukausi jo takana

Kiirastorstaina yhteysalus toi odotetusti paljon ihmisiä Utöseen - turisteja ja kesäasukkaita. Matkalla oli pudoteltu muihinkin saariin tavallista enemmän kulkijoita. Erityisesti Jurmon noin 50 ihmisen määrä ihmetytti. Löytyyköhän sieltä näin monelle majoitusta - ehkä osa yöpyykin teltoissa (=tosi retkeilijät).

Pääsiäisen säät vaihtelivat niinkuin oli odotettavissakin. Me saimme Pääsiäiseksi Topin äidin seuraksemme. Hänelle oli tietysti näytettävä tärkeimmät asiat Utöstä vaikka saari olikin jo tuttu jouluviikolta.  Läskipyörääkin tuli kokeiltua.

Lauantaina suuntasimme sopivan tyynen sään vuoksi Bokullanille. Jurmoonkin olisi voinut ajella, mutta siellähän me Topin kanssa olimme juuri käyneet. Pitkin päivää mereltä vyöryi sumulauttoja eli merisavua muuten auringon paistaessa. Tuntematta juurikaan merkkejä sään ennustamiseksi onnistuimme mennen tullen ajamaan venettä sumulauttojen välissä, joten löydettiin hyvin Bokullanille ja takaisin Utöseen. Bokullanilla kierrettiin saarta ja kerättiin muutama rannalle tuoma lauta jonka meri oli hionut kauniin pyöreäksi. Laudat jatkaisi elämäänsä hyllynä Söderkullassa. Topi nimesi ajopuita keränneen rannan Bokullanin Ikeaksi. Repusta kaivetut eväät maistuivat taas ulkoilmassa ihaillessa upeita valkoisia rantoja ja tyyntä meren pintaa.

Sunnuntaina tuettiin sekä Hannan kahvilaa, että hotellia. Iltapäiväkahvit Hannan kahvilassa ja illalla pippuripihvit ja lammasta hotellin ravintolassa. Kiva oli huomata, että muutamassa muussakin pöydässä oli illastajia. Toivottavasti kassa hieman lihosi, jotta Utön hotelli ei koe hotellikuolemaa. Varsinkin kesäisillä purjehduslegeillä osaa arvostaa tätä palvelua rantasaunan ohella. 

Muina päivinä syötiin juhlan mukaisesti lammasta ja mämmiä. Kiitos kovasti Eevalle herkullisesta lampaasta - maistui!! Pyytämämme kalat jäivät vielä pakastimeen.

Tänään keskiviikkona Rommi -koira sai jäljelle jääneen lampaan luun, joka onkin näköjään jo kaluttu. Rommi piilottelee herkkuja kuin piirretyissä filmeissä, joten kaluttu luu kaivettiin puutarhaan persiljapenkkiin muilta piiloon.

Maanantaina yhteysalus Ms Eivor lähtikin poikkeuksellisesti jo klo 13 Utöstä kohti Pärnäisiä. Topi päätti lähteä muutamaksi päiväksi äidin kanssa mantereelle kun takaisin saareen pääsee sopivasti veljieni kanssa tulevana perjantaina. Saadaan taas "vieraita" viikonlopuksi. 
Laivan istumapaikat olivat varattuja jo Utössä. Pian laivan lähdön jälkeen Topi soitti ja kertoi, että he pääsivät laivan komentosillalle seuraamaan kuinka laivaa ajetaan. Varmasti mielenkiintoista. 

Utöseen palasi jälleen niin ihana hiljaisuus.

Tiistaina oli pienimuotoiset kevätsiivoustalkoot Utön kirkossa ja sen päälle talkookahvit Eijalla ja Sepolla. Eipä ole kirkossa pitkään aikaan käytykään. Siivouksen yhteydessä selvisi kirkossa koristeiksikin luulemani vuolukiviuunien toiminta. Olen ihmetellyt kun niissä ei ole minkäänlaisia savuhormeja, mutta kuitenkin isot tulipesän luukut. Hanna tiesi ja avasi luukut. Palotilassa on valtava öljylamppu, joka kuumentaa vuolukivisen uunin luovuttaen edelleen lämmön kirkkoon. Olisipa kiinnostavaa joskus kokeilla niiden toimintaa.

Hetki sitten palasin verkkojen putsauksesta. Viimeiseltä kalastusreissulta saimme ennätysleväiset verkot, joita olen liottanut paljussa yli Pääsiäisen. Nyt levä oli pehmennyt niin, että se irtosi "verkkovispilällä" kohtalaisen helposti. Mätänevän levän haju oli paha tarttuen tietysti myös vaatteisiini. 
Satamasta suuntasimme Rommin kanssa itäniityn kautta kotiin. Lintuja on taas eilistä päivää runsaammin. Isot mustarastasparvet kaartelevat niityn yllä ja hippiäiset visertävät katajapensaissa. Lähiluodoilla kirkuu päivittäin kasvavat määrät lokkeja. 

Tässä linkki josta saa viimeisintä tietoa Utön lintumaailmasta http://www.jtenovuo.com/blogi/

Alla muutama kuva sitä ekaa huvivenettä (pujevenettä) odotellessa.

Omasilhuetti Bokullanin maisemassa



Kippari valmiina lähtöön Bokullan rannasta


Auringon kuivattamaa rantakivikkoa



Tyynen lankalauantain jälkeen aallot taas löivät Utön rantaan




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti