maanantai 25. huhtikuuta 2016

Hylkeitä

Maanantaina Rommin aamulenkillä tuuli 12m/s lännestä. Viikonlopuna ehti tottua jo keveään lähes tyyneen keliin joten vaatimaton 12 m/s tuntui kovalta. Kevät etenee täällä todella pienin askelin joskin mantereen lumisateilta on toistaiseksi vältytty.

Viikon kuluttua on suomalainen karnevaalipäivä Vappu - työläisten ja opiskelijoiden juhla. Hotellilla on luvassa aattoillaksi elävää musiikkia "paikallisen" bändin esittämänä - tätä ei voi ohittaa. Topi kyseli kaasupallojen perään, tietämättä asiasta mitään veikkasin, että ilmapallomyyjiä ei saarellamme nähdä.

Lauantain ja myös sunnuntaina tyyni meri houkutteli meitä luodoille hylkeitä kuvaamaan. Lauantaina lähdimme kahdella veneellä. Jotenkin tämäkin puuha on mukavampaa kimpassa parilla veneellä. Toisena veneenä matkaan lähti naapurin Terhi 380 avovene, johon on hankittu perämoottoriksi neliheppanen Yamaha. Vaikka tuulta ei juurikaan ollut oli vanhaa aaltoa sen verran, että muutettiin hetken keikuttelun jälkeen suunnitelmaa. Jätettiin hyljeluodot ja päristeltiin vain Utön ympäri Sundskärin pohjoispuolella käyden. Peräkanaa edeten Terhin miehistö tutustui Utön ympäristön karikkoisiin vesiin, pohjakosketuksilta vältyttiin ja ehkä jotain myös opittiin turvallisten reittien osalta.
Harmaahylkeitä
Sunnuntaina iltapäivällä tehtiin hyljeluodoille uusi yritys. Aamupäivän käytin kutsuttuna ympäristökasvattajan näyttötutkintoa suorittavan tutkinnon vastaanottoon. Tänään otettiin terhiläiset Rönnqvistin kyytiin ja päristeltiin reilu neljä kilometriä yhdellä veneellä luodoille Utöstä luoteeseen. Rommi -koira jäi kotimieheksi kun sitä ei edellisellä reissulla juurikaan nuo meriemme suurimmat elävät kiinnostaneet toisin kun meitä. Meri ei ollut nytkään peilityyni, joten hylkeiden havaitseminen meressä oli vaikeaa. Luodoille kiikaroiden hylkeitä huomattiin ensin yksi, sitten kaksi ja lopuksi toistakymmentä. Ajeltiin mahdollisimman rauhallisesti lähemmäs pääjoukkoa, joka olikin havainnut meidät ja näin tarkkailtiin toisiamme. Hylkeet eivät aistineet rauhanomaista suhtautumista heihin ja liukuivat luodoilta peräjälkeen mereen. Hylkeet tiedettiin uteliaiksi joten jäimme tuuliajolle ja seurasimme kuinka aina vaan lähempää meitä nousi hylkeiden päitä pintaan - ei kuintenkaan ihan muutaman metrin etäisyydelle joka sekään ei ole harvinaista, Topi napsi kuvia pitkällä teleobjektiivilla meidän muiden kiikaroidessa vaatimattomamman kuvauskaluston vuoksi. 
Kotona siirrettiin kuvat Macille ja todettiin, että hyviä kuvia saatiin vaikka täysin tyynellä kuvaaminen vakaammalta alustalta olisi ollut helpompaa. Otetaan säiden lämmetessä homma uusiksi.

Sunnuntai illasta oli ennustettu vesisadetta yöksi ja ilmeisesti sadepilvien kertyessä taivaalle auringon laskiessa taivas värittyi erityisen voimakkaasti.

Majakka                                                                              Kuva: Topi Lähteenmäki
Utön kirkko                                                                            Kuva: Topi Lähteenmäki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti