torstai 28. huhtikuuta 2016

Vuoden 2016 ensimmäinen purjevene Utössä

Vuoden 2016 ensimmäinen purjevene Blåeld Utössä
Tuulinen aamu herätteli kirkkaaseen auringon paisteeseen. Elinen saunominen ilmeisesti antoi hyvän unen ja Rommikin malttoi odotella isäntäsä heräämistä aina 9.15 saakka. Aamulenkillä havaitsin hotellin laiturissa purjeveneen - ensimmäinen tänä vuonna. Sen miehistölle tarjoan lupaamani viskipaukut. 

Päivän kauppareissulla näinkin keltaisessa purjehdusasussa miehen, joka etsiskeli Utö Handelia. Arvasin oikein, hän oli yksi em. veneen miehistön jäsenistä. Jututettuani häntä selvisi, että heitä on kolme. Kerroin blokissa olevan lupaukseni ja kutsuin itseni heidän veneeseen viskipullon kanssa. Odottelin toki, että kello tulee puolipäivä, jolloin kirkon menot ovat päättyneet ja voi ottaa miestä väkevämpää kai ketään loukkaamatta. Pakkasin sen ainoan viskipulloni laukkuun lasien ja jäiden kanssa ja polkaisin hotellin laituriin. Yllätin Albin stratus 36 s/y Blåeldin miehistön aamupalalta. Vene oli ostettu Ruotsista ja oli nyt siirtopurjehduksella sieltä Helsinkiin Merihaan satamaan. Edellinen satama oli ollut Ruotsin Sandhamn. Utöstä legi jatkuu Jurmoon josta sitten Hangon kautta Helsinkiin lauantaiksi. Vene näytti kaikin puolin siistille ja hyvin hoidetulle - kipparin naamasta saattoi lukea, että venekauppa oli onnistunut. Viime aikoina Blåeld on purjehtinut Ruotsin isoilla järvillä, mutta ennen sitä karttapöydässä olevista tarroista ja purjevarustuksesta päätellen sillä on myös kisattu ainakin useamman kerran Gotland Runtissa. 
Viskipaukkujen jälkeen hyvästelin miehiston ja poistuin veneestä kertoen, että jos liikutte Skattalla Eurooppa -päivänä maanantaina 9.5. niin siellä ollaan laskemassa omaa venettä s/y Isadoraa vesille - ehkä nähdään. Myötäisiä tuulia Blåeldille.

Luotsilaituriin kiinnittyi myös alus. Vanha Turkulainen kaksi mastoinen purjelaiva Amazone. Tässä linkki kuunarin kotisivuille http://www.amazonesailing.fi  Paikalla ei ollut miehistöä, joten en päässyt jututtamaan heitä vielä.

Itätuuli ei juurikaan käy terassillemme, joten siinä on taas mukava istuskella kirja sylissä ja odotella kasvimaan kylvösten itämistä. Tällä hetkellä menossa on mielenkiintoinen kirja puuveneen rakentamisesta Osmo Perälän Puuvene, veistäminen - kunnostaminen - perinne. Kirjassa annetaan yksityiskohtaiset ohjeet savolaismallisen soutuveneen rakentamisesta aina materiaaleja myöden. Puuvene on aina jotenkin kutkutellut vaikka sellaista en koskaan olekaan omistanut vaan purjehtinut näillä muovisilla. Muovi on kiistatta monessa kohtaa perusteltu materiaali, mutta ainakin aallon kohtaamisessa puuvene on ylivoimainen lasikuituveneeseen verrattuna - sen kuulee jo äänestäkin. 
Ennen jyrkkää kannanottoa puoleen tai toiseen kannattaa muistaa, että meitä purjehtijoita on erilaisia ja veneet hankitaan eri tarkoitusta varten "kesämökistä" kisaraceriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti