perjantai 8. huhtikuuta 2016

Mediaa ja kuvaamataitoa

Tämän viikkomme sisältönä Utössä on ollut Meten Mediaa -kurssi koululla. Vieraileva "mediatohtori" Mette on pitänyt koululaisille neljänä päivänä kurssia elokuvan tekemisestä. Aihe rajattiin vielä tarkemmin dokumenttielokuvaan. Maanantaina pohdittiin mikä on dokumenttielokuva ja miten se poikkeaa muista elokuvan lajeista. 
Tiistaina saatiin oppia käsikirjoittamisesta, jonka jälkeen jokainen (ryhmä) valitsi itselleen dokumenttielokuvan aiheen Utöstä ja aloitti käsikirjoituksen teon. Molempina päivinä kokeiltiin myös hieman kuvausta pienten harjoitusten avulla. 
Keskiviikkona sitten jo kuvattiin käsikirjoituksen mukaisesti max. kymmenen kohtauksen dokumenttielokuvaa. Kuvausten oli tarkoitus jatkua vielä torstaina, mutta Meten vatsataudin ja sateisen aamupäivän vuoksi homma jouduttiin perumaan. 
Elokuvien kuvauksia jatketaan vielä huhtikuun ajan seuraavan tapaaminen ollessa toukokuun ekalla viikolla jolloin elokuvat leikataan ja äänitetään. Silloin tullaan erityisesti kiinnittämään huomiota äänen laatuun. 

Minä sain olla mukana koko ajan ja ihmetellä täytyy näiden koululaisten taitoa, oma-aloitteellisuutta, innostusta ja enakkoluulottomuutta heittäytyä täysillä mukaan. Voin vain kuvitella miten minun kouluaikana homma olisi toteutettu. Ihan ensin olisi annettu luentomaisesti opetusta kameran tekniikasta eli mistä painetaan kun halutaan tehdä sitä tai tätä sekä varoiteltu laiteiston riikkontumisesta. Utön koululaiset ottivat kamerat ja selvittivät varsin nopeasti toisiaan auttaen miten ne toimivat. Tosin laitteet olivat kai jollain tavalla tuttuja jo viime vuodelta ja onhan tekniikkakin kehittynyt neljässä kymmenessä vuodessa melkoisesti.

Iiron ja Topin ryhmä jossa minä olin mukana päätyivät luontodokumentin kuvaamiseen. Innostus oli käsin kosketeltavaa ja niin  kuvauspaikkoja ja kuvausten valmisteluja tehtin vielä koulupäivän päätyttyä.

                                                                                                    *****

Rommi-koiraa pyydettiin kuvaamataidon tunnille eläväksi malliksi. Koska en uskonut, että Rommi malttaa olla mallina muutamaa sekunttia pidempään niin tarjosin itseäni tilalle. Onhan minullakin karvoja. Tekstin lopussa oppilaiden töitä, joita ilman muuta voidaan pitää onnistuneina.












1 kommentti:

  1. Ei elä ihminen pelkästä leivästä,sanoo vanha kansa! Joten kuulostaa hyvältä saaren kultturellit toimet. Näyttikin ihan hyvältä 'karvakaverin kuvat'
    toivon menestystä ja paljon iloa leffaharrastukseen!

    VastaaPoista