perjantai 4. syyskuuta 2015

Utön majakka                                          Kuva: Topi Lähteenmäki

Kesää on vielä jäljellä

On se vaan niin maagista katsoa pimeässä illassa tuota saarta kiertävää majakan valoa. 

Illalla vietiin kalaverkot veteen. Treenattiin verkkojen laskemista naapurin pojan kanssa minun pulpettiveneellä. Veteen menivät, joskin aikalailla ympyrään. Onneksi tämä ei ole arvostelulaji, joten saattaapa joku kala löytääkin ne.

Aamu valkeni kesäisen kauniina auringon paisteisena kun suunnistimme kohti rantaa. Nyt kuitenkin soutuveneellä nostamaan sverkkoja jamahdollista saalista. Osa verkoista nousikin kuin kalastusopaassa konsanaan, mutta pari oli aikamoisella sykkyrällä. Kauhottiin nekin saaviin ilman isompaa ihmettelyä. Eikä harmittanut sykkyrät kun saalis oli pari kampelaa ja ihan kunnon kokoinen siika. Siika on arvokala vaikka täällä kuulemma toivottaisi joskun myös haukia, jainakin niitä jouluhaukia. Helsingin vesillä niitä on "riesaksi" saakka. Ennen naapurin pojan koulun alkamista ehdittiin vielä laskea uudet päiväverkot veteen ja nyt homma kävi kuin Strömsössä.

Jäin vielä rantaan selvittelemään sotkuja. Siimamyttyä selvitelläsi muistin neuvon jonka siis sain Vesannolla joskus 30 vuotta sitten kun olin oppipoikana mukana talviverkoilla. Isäntä selvitteli verkkosotkua avannossa sormet kohmeessa 20 asteen pakkasessa. Kysyin mikä on paras tapa saada sotku selväksi - heilutellaan nakkisormia siimasotkussa niin kauan, että se on selvä. Noudatin neuvoa ja selätin siimasykkyrät ja verkot roikkuivat seinällä suorina.

Puolenpäivän aikaan taivas täyttyi harmaan sävyistä ja alkoi sade. Kaukoputki sisälle ja osoitteenmuutoksia väsäämään netin avulla. Tänään muuten selvisi kirjepostilaatikkonikin kaupan seinällä. Ihan tyhjä eli ei laskuja eikä ilmaisjakelulehtiä. Täytyy uhmata sadetta ja viedä siihen oma nimilappu. Sade näyttää aika totaaliselle, joten pitää upota kirjojen pariin ennen illan jalkapallo-ottelua Kreikka-Suomi.

Sade lakkasi iltapäivällä ja päivä kääntyi tyyneksi syyskuun illaksi. Tyynellä merellä soudeltiin taas verrkkokalastuksen merkeissä. Jälleen saaliina siika, joka on nyt fileinä jääkaapissa. Saaliista intoa saaneena laskettiin vielä kahdeksan verkkoa yöksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti