tiistai 22. syyskuuta 2015

Utö - Jurmo - Utö

Eilen teimme aamuisen kalasouvin jälkeen poikani kanssa retken Jurmoon. Valisimme oikoreitin joka olikin helppo löytää karttaplotterin avulla. Jurmo on Utööstä itään - ympäri vuoden asuttu matala saari. Maisema muistuttaa lapin maisemia. Minulle paikka on tuttu monien kesien purjehdusten myötä, mutta pojalle uutta. Sää oli lähes tuuleton ja edellisen päivän kova etelätuuli oli moinannut jo edellisenä iltana joten aaltokin oli lähes poissa. Yamaha 30hv 2T pärisytti meidät Utöstä Jurmoon reilussa puolessa tunnissa. Matkalla käännettiin veneen vaihdevipu N- asentoon ja pysähdyttiin ihmettelemään kareja, jotka näyttivät olevan keskellä avomerta. Jurmo on Salpausselän harjun päätepiste tai ainakin lähes sitä. Näin "jokamiehen geologin" päätelmän mukaan tässä on syy ja seuraus. Nähtiin reitin varrella myös aika ylväs ruosteinen hylky, joka nojasi kuin obeliksi luotoa vasten. Näytti laivan perältä, mutta saattoi ehkä paremminkin olla jokin säiliö.

Jurmo ammotti tyhjyyttään - ei turisteja. Jo 30 vuoden takaa tuttua Jurmon asukasta Klasua moikattiin hänen ajaessa ohi ameeeerikan pikapilla. Klasu ei muista minua, mutta minä muistan hyvin sen lokakuun kun olimme saaressa viikon Klasun täyttäessä 6-vuotta. Söimme kakkua ja joimme kahvit Klasun äidin Pirjon kanssa. "Jurmon kuningas Per oli kalassa ja jäänyt Pirjon mukaan johonkin kalamaajaan odottelemaan myrskyn laantumista. Hän oli täysin rauhallinen. Silloin tuuli tosiaan kovaa eikä sen aikainen nykyistä pienempi yhteysalus päässyt Jurmoon. Seuraavana päivänä tuulen moinatessa saapuivat Per ja myöhemmin yhteysalus. Katri sai tupakkansa parin päivän nikotinituskan jälkeen.

Kävelimme kappelille ja kiertelimme hieman kivisiä rantoja. Kävimme Perin ja Pirjon haudalla. Pysähdyttiin ihmettelemään hautakivistä näitä nuorena kuolleita miehiä, joiden kuolin syyksi arvattiin hukkumista. Jos Jurmossa ei ollut ihmisiä niin lintuja ainakin. Minulle ensi tapaaminen oli palokärki, ISO musta lintu, joka hakkasi voimakkaasti halkopinoa punainen päälaki vilkkuen. Jätettiin Jurmo ja sen tyhjä satama odottelemaan ensi kesän ja purjehtijoiden paljoutta.

Kuvat: Topi Lähteenmäki

Jurmo

Jurmo

Jurmon kotieläin alpakka

Jurmon kuninkaan hauta
Jurmo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti