keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Yksin kotona

Poikani Topi astui laivaan sunnuntaina matkalla äitinsä luokse viettämään syyslomaa. Hän palaa saarelle perjantaina, jolloin myös minä käyn päiväseltään mantereella - miksi? Kerron myöhemmin.

Säästä riittää aina puhumista kun asuu saarella, jonka monet tekemiset määrittyvät sään mukaan. Kaupalla puhutaan muiden tärkeiden asioiden ohella aina myös säästä. Ehkä tänä syksynä on eniten haastettu syksyn lämpöisistä päivistä - onhan kesäiset päivät seuranneet toisiaan. Ennustaako lämmin syksy kylmää talvea vai päinvastoin. Viime talvi oli hyvin leuto ja lumeton, tosin kuulemma tuulinen. Meri ei jäätynyt edes suojaisilla lahdilla. 

Mitä toivotaan talvelta? Pienen mielipidemittauksen perusteella (otos 5 hlöä) toivotaan lumista ja ehkä myös kylmää talvea niin, että meri jäätyy ja voi kävellä jäätä myöden läheisille luodoille. Kertovat täällä pidempään asuneet, että maaliskuu on vuoden kylmin kuukausi ja lumi tulee silloin tai aikaisintaan helmikuussa, jos tulee.

Tiistaiaamuna nostettiin tai ennemminkin kauhottiin haaviin verkoista hyvän kokoinen lohi siikojen ja (kissan) silakoiden lisäksi. Lohi tuli samasta paikasta kun lauantaina saatu taimen. Vedet kylmenevät, joka lupaa lisää lohikaloja rantakivikoihin ja karikoille. Meri oli aivan peilityyni, tuulta 0 m/sek. Satunnaiset laivojen pitkät aallot kohahtelivat rantakiviin niin kaukaa, että laivaa ei voinut nähdä. Tyynessä vedessä voi myös nähdä meren pohjan muutaman metrin syvyyteen saakka. Hiekka ja kallio ovat vallitsevana, kasvustona rakkolevä ja punalevä. Korvameduusojen määrä on myös valtava. Näin tyyniä päiviä ei kai täällä useinkaan ole.

Iltapäivän tapahtuma oli merimerkkien huoltoalus, joka kävi ilmeisesti vaihtamassa lamput Utön pohjoispuolen linjatauluihin  - lamppujen sarjavaihto tai ennakkohuolto/tarkastus.

Keskiviikon aamuna sai taas herätä kirkaaseen auringon paisteeseen. Tänäänkään ei juurikaan tuule ja meri liplattelee sinisenä. Hyvästä säästä huolimatta minun on tehtävä sisätöitä - on siivous- ja pyykin pesupäivä. Ruska kutsuu kuitenkin iltapäivällä "saarikävelylle". Maiseman värit vaihtuvat nyt melkein päivittäin ja niitä on taltioitava kameraan.

Laiva pimeällä merellä pihaltani kuvattuna


Kolme tornia?
 (Vanha maston jalka, korkeus n. 1,2m, luotsien tutkamasto ja Utön majakka)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti