torstai 1. lokakuuta 2015

Tiistaina tehtiin Utön koululaisten kanssa veneretki läheiseen Sundskärin saareen. Se on hyvin tyypillinen puuton kumpuilevia sileitä kallioita ja rotkoja kauttaaltaan oleva saari. Asutusta näin pienellä saarella ei ole, mutta merkkejä käviöistä kuitenkin. Sukeltajien leiripaikkana varmaankin hyvin suosittu Utön monien hylkyjen ja kirkkaitten vesien läheisyyden vuoksi. Saarelta löydettiin pressuilla suojattu bioWC jota ennen kurkistusta arvelin teltasaunan kiukaaksi. Saaren kierron jälkeen olivat jalat valmiit laskeutumaan veneeseen ja matka Utön venepoukamaan alkoi. Sää todella taas suosi meitä.

Kuva Topi Lähteenmäki
Keskiviikkona kalastettiin ja jäätiin ilman mainittavaa saalista (pari siikaa). Navakan länsituulen vuoksi verkot olivat levien likaamat ja niiden selvittelyssä ja puhdistamisessa menikin tavallista enemmän aikaa.
Lintujen syysmuutto alkaa ilmeisesti olla sesonkivaiheessa. Mihinkään ei voi mennä näkemättä lintubongareita kallioilla kaukoputkineen ja mitä pidempien kameranobjektiivien kanssa. Mukavaa väkeä. Ilmeisesti väärän suuntaiset tuulet tai jotain muuta vastaavaa kun noita lintuauroja ei vielä oikein ole liikkeellä. Oma tieteenlajinsa tämäkin ja jotenkin helpommin ymmärrettävissä kuin lentokoneiden bongaus.
Korvameduusa                 Kuva Topi Lähteenmäki


Kirkkaassa merivedessä ui massoittain korvameduusoja. Näitä tarttuu verkkoihin ja rantakiviin. Taitavat liikkua merivirtojen vieminä sinne tänne ilman päämäärää samalla siilaten jotain ravintoa vedestä. Jotenkin tutunoloinen elämäntapa.



Tänään torstaina purjelaiva Helena lipui yllättäen Utön luotsilaituriin. Näimme aluksen jo kaukaa ja kiiruhdimme sitä vastaan. Olihan alus minulle entuudestaan tuttu Skattalta ja viimeksi heinäkuiselta Huippuvuori -purjehdukselta. Ihan mahtava legi. Kipparina tänään entinen naapuri Kari. Mukana oli myös Huippuvuori -purjehdukselta yksi kaveri Vaasasta. Helena oli Snupun syyspurjehduksella Turku - Nötö - Utö - Tallinna - Helsinki.

T/S Helena
Ilmatieteenlaitos ennustaa kovia tuulia jopa myrskyä tuleviksi päiviksi. Kaupalla kehoittivat ottamaan juomavettä astioihin, jotta sähköjen katketessa sitä on varastoituna. Saarien väliset sähkölinjat asukkaiden kokemuksen mukaan vioittuvat usein ja niiden korjaus voi kestää kauan. Nyt jo tuulee kohtalaisesti ja luulen, että pyykkinarulle ripustamani pari koneellista pyykkiä on länsituulen viemänä saaren itäosassa. Ei kannata nyt pimeällä lähteä niitä keräilemään taskulampun valossa joten toivon parasta ja poimin ne talteen aamulla - toivottavasti narulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti